Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Βιβλιοπαρουσίαση: "ΕΔΕΣ. Άγνωστες πτυχές από την ιστορία της οργάνωσης"




 H μονογραφία "ΕΔΕΣ -Άγνωστες πτυχές από την ιστορία της οργάνωσης" του καθηγητή Ιωάννη Παπαφλωράτου είναι μία απ΄τις λίγες προσπάθειες καταγραφής της δράσης της οργάνωσης του Ναπολέοντα Ζέρβα από έναν σύγχρονο ιστορικό.Ο συγγραφέας είναι διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 Το αξίωμα βέβαια από μόνο του δεν προσδίδει κύρος στο έργο του. Υπάρχουν και άλλοι ιστορικοί με περγαμηνές, διόλου άγνωστοι, οι οποίοι όμως εκτίθενται λόγω του ιδεολογικοπολιτικού φανατισμού τους και των εμμονών τους.

 Αυτό δεν ισχύει για τον συγκεκριμένο ιστορικό. Παρά το ότι έχει σαφέστατα θετική άποψη για τον ΕΔΕΣ και τον Ζέρβα, εντούτοις αποφεύγει να κάνει αρνητικά σχόλια για το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που ήταν μακράν ο πιο φανατικός εχθρός του. Ο συγγραφέας δηλαδή κινείται πάνω-κάτω στην γραμμή της εθνικής συμφιλίωσης και της λήθης των εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων που σημάδεψαν την εποχή εκείνη. 
 Αυτό βέβαια αφήνει πολλά περιθώρια συμπληρωματικών προσθήκων στην εργασία του, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της δράσης του ΕΔΕΣ είχε να κάνει με την αντιπαλότητά του με τον ΕΛΑΣ.

 Κατά την γνώμη μας, το πλέον ενδιαφέρον τμήμα του έργου του Παπαφλωράτου έχει να κάνει με την διάσπαση στον ΕΔΕΣ Αθηνών. Οι αναφορές του στο παρασκήνιο και τα γεγονότα που οδήγησαν στην διάσπασή του και στον ρόλο που έπαιξαν διάφορα πρόσωπα, είναι άκρως κατατοπιστικές και διαφωτιστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου