Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση: "Ναπολέων Ζέρβας. Η ζωή και η δράση του"


 





Το βιβλίο "Ναπολέων Ζέρβας. Η ζωή και η δράση του" του συγγραφέα Διονύση Μπερερή είναι η πρώτη βιογραφία του αρχηγού του ΕΔΕΣ.  Δεν πρόκειται περί "αγιογραφίας" (όπως συνηθίζουν να γράφουν οι αριστεροί για τους "ήρωές" τους) αλλά για εμπεριστατωμένο έργο που βασίζεται σε πρωτογενές υλικό και βιβλιογραφικές πηγές. Άλλωστε όλοι όσοι ασχολούνται με τα ιστορικά θέματα θα γνωρίζουν ότι σε τόσο δύσκολες εποχές όπως η Κατοχή, οι άγιοι μάλλον σπάνιζαν και φυσικά ο Ναπολέων Ζέρβας δεν ήταν ένας από αυτούς.

 Στις σελίδες του βιβλίου αναφέρονται πολλά ενδιαφέροντα και εν πολλοίς άγνωστα στοιχεία απ΄την ζωή και την δράση του. Εκτός απ΄την κατοχική δράση του Ζέρβα για την οποία όλοι λίγο-πολύ έχουν κάποια ιδέα, ο Μπερερής παρουσιάζει άγνωστες πτυχές απ΄την ζωή του τόσο πριν όσο και μετά την Κατοχή.

 Αυτό που είναι όμως εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο έργο είναι η πρώτη και μοναδική βιογραφία που έχει εκδοθεί ποτέ για τον Ναπολέοντα Ζέρβα, και αυτή μισό αιώνα μετά τον θάνατό του! Όλες αυτές τις δεκαετίες δεν υπήρξε κανένα συγγραφικό και ερευνητικό ενδιαφέρον από κανέναν "εθνικόφρονα" ώστε να γραφεί η βιογραφία του κορυφαίου Έλληνα αντιστασιακού. 
 Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς την ανυπαρξία της δεξιάς διανόησης στην Πατρίδα μας.
 Έτσι μην απορεί κανείς γιατί απ΄το 1974 και μετά οι αριστεροί κυριάρχησαν σχεδόν ολοκληρωτικά στους τομείς του πνεύματος, των εκδόσεων κτλ.
 Χωρίς αντίπαλο έπαιζαν... μέχρι πρότινος τουλάχιστον.
 Γιατί δυστυχώς γι'αυτούς, τα πράγματα αλλάξανε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου