Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Επιστολές του Σιάντου προς τον Ιωαννίδη που αποκαλύπτουν τις προθέσεις των κομμουνιστών απ΄τον Γενάρη του 1942


 Σε αυτήν την ανάρτηση είχαμε δει ότι οι κομμουνιστές στόχευαν στην μονοπώληση της αντίστασης απ΄τον Δεκέμβριο του ΄42 ακόμα, όπως άλλωστε προκύπτει απ'τα δικά τους κείμενα.

 Φαίνεται όμως οτι τέτοιες σκέψεις υπήρχαν από ακόμα πιο πριν μες στο κεφάλι των ιθυνόντων του ΚΚΕ.
 Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές επιστολές του Γ.Σιάντου (γ.γ του ΚΚΕ) προς τον Γ.Ιωαννίδη (οργανωτικό γραμματέα του ΚΚΕ, ο οποίος τότε ήταν ακόμα κρατούμενος), η μία με ημερομηνία 05/01/1942 και η άλλη με ημερομηνία 10/03/1942. Και οι δύο δημοσιεύτηκαν στο έργο "Άρης Βελουχιώτης. Το χαμένο αρχείο - Άγνωστα κείμενα" του κομμουνιστή Γρηγόρη Φαράκου.

 Στην πρώτη επιστολή (σελ.213 του παραπάνω βιβλίου), ο Σιάντος γράφει στον Ιωαννίδη αναφερόμενος στην δημιουργία αντάρτικου ή αλλιώς παρτιζάνικου:



 Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται πιο ευθεία ομολογία για το ότι οι κομμουνιστές ήθελαν την 100% αποκλειστικότητα του αντάρτικου αγώνα, πριν ακόμη την ίδρυση του ΕΛΑΣ. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση για την ίδρυση του ΕΛΑΣ πάρθηκε τον Φεβρουάριο του 1942, έναν μήνα μετά την παραπάνω επιστολή...

 Στην δεύτερη επιστολή (σελ.215) ο Σιάντος περιγράφει πολύ γλαφυρά το σκεπτικό των κομμουνιστών σχετικά με το τι θα προβάλλουν, πως θα το προβάλλουν και πότε θα το προβάλλουν:




 Σύμφωνα με τον Σιάντο, όσο η αποχώρηση των κατακτητών δεν αναμενόταν άμεσα η κομμουνιστική προπαγάνδα θα καλυπτόταν απ'τα (ψευτοπατριωτικά) εθνικοαπελευθερωτικά κηρύγματα του ΕΑΜ.
 Αργότερα, όταν δηλαδή η αποχώρηση των κατακτητών θα πλησίαζε, θα αναλάμβανε δράση ο κομματικός μηχανισμός με σκοπό την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών αιτημάτων.
 Ουσιαστικά δηλαδή ο γ.γ του ΚΚΕ Γ.Σιάντος ομολογεί απ΄τον Μάρτιο του 1942 κιόλας ότι το ΕΑΜ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία προμετωπίδα που θα βοηθούσε στην κάλυψη -αρχικά- και στην προώθηση -αργότερα-  των επιδιώξεων των κομμουνιστών.
 Αυτήν την πρόθεση των κομμουνιστών για ιδιοτελή χρησιμοποίηση του ΕΑΜ απ΄τις αρχές του ΄42 κιόλας, την είχε εντοπίσει και την είχε καταγγείλει και το ιδρυτικό στέλεχος του ΕΑΜ Διονύσης Μπενετάτος, όπως είχαμε δει εδώ.
 

 Παρακάτω στην ίδια επιστολή προς τον Ιωαννίδη ο Σιάντος διαχωρίζει σαφώς τις μεταπολεμικές επιδιώξεις του ΚΚΕ απ΄την πλατφόρμα του ΕΑΜ:
 
 
  

 Εδώ ο Σιάντος λέει ευθαρσώς ότι το ΚΚΕ στόχευε στην εγκαθίδρυση "λαϊκής δημοκρατίας" (δηλαδή κομμουνιστικού καθεστώτος) μετά τον πόλεμο. 
 Αυτό σε συνδυασμό με την εκπεφρασμένη πρόθεση για μονοπώληση του αντάρτικου που είδαμε στην προηγούμενη επιστολή του, μας δίνει μία εικόνα του σκεπτικού της κομμουνιστικής ηγεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου