Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Η έκθεση του Γ.Σ του ΕΛΑΣ για την διάλυση του 5/42


 Μετά την αιματηρή τρίτη διάλυση του Συντάγματος 5/42 απ΄τον ΕΛΑΣ, το Γενικό Στρατηγείο του τελευταίου έβγαλε ένα σχετικό ανακοινωθέν, στις 02/05/1944.
 Μερικές μέρες μετά, εξέδωσε μία συμπληρωματική έκθεση την οποία υπογράφει ο αντισυνταγματάρχης Νίκος Παπασταματιάδης (υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΛΑΣ και δηλωμένος κομμουνιστής) η οποία παρατίθεται στις σελ.285-9 του βιβλίου "Άρης Βελουχιώτης. Το χαμένο αρχείο - Άγνωστα κείμενα" του κομμουνιστή Γρηγόρη Φαράκου.

 Παρακάτω μπορούμε να διαβάσουμε την αρχή αυτής της συμπληρωματικής έκθεσης που αναφέρεται στους λόγους διάλυσης του 5/42 απ΄τον ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την οπτική των κομμουνιστών πάντα:


Όπως προκύπτει απ'το παραπάνω επίσημο κείμενο του ΕΛΑΣ, οι ελασίτες υποστήριζαν ότι κάποια ΄"αντιδραστικά" στελέχη του 5/42 συνεργάζονταν με τους κατακτητές και μάλιστα οργάνωσαν από κοινού μαζί με Γερμανούς και ταγματασφαλίτες (τους αποκαλεί "Ράλληδες" ή "γερμανοράλληδες") απ'το όνομα του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη που ίδρυσε τα Τ.Α) επίθεση κατά του ΕΛΑΣ στις 15/16 Απρίλη... Μετά από αυτό, ο ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να αντεπιτεθεί και να διαλύσει το 5/42 στις 17 Απρίλη...
Οι Γερμανοί και οι ταγματασφαλίτες που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στην υποτιθέμενη κοινή (μαζί με το 5/42) επίθεση κατά του ΕΛΑΣ ξαφνικά εξαφανίστηκαν απ΄την αφήγηση των κομμουνιστών....

 Φυσικά οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι αστείοι και τα ψέματα είναι κραυγαλέα.
 Καμμία κοινή επιχείρηση Γερμανών-Τ.Α-5/42 κατά του ΕΛΑΣ δεν αναφέρεται πουθενά και δεν έγινε ποτέ, και δεν θα μπορούσε να γίνει αφού στην περιοχή της Φωκίδας που δρούσε το 5/42 δεν υπήρχαν Τάγματα Ασφαλείας. Στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στη Ναύπακτο του γειτονικού νομού Αιτωλοακαρνανίας συγκροτήθηκε Τάγμα Ευζώνων μόλις τον Ιούνιο του '44, δηλαδή δύο μήνες μετά την διάλυση του 5/42.
  Όσον αφορά τις "κατηγορίες" των κομμουνιστών σχετικά με την συνεργασία στελεχών του 5/42 με τους Γερμανούς, αποτελεί μύθευμα. 
 Τίποτα τέτοιο δεν αναφέρεται στην αλληλογραφία μεταξύ του 5/42 και της 5ης ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ τις παραμονές της σύγκρουσης, ενώ ούτε καν ο αντισυνταγματάρχης Λαγγουράνης (υποδιοικητής του 5/42 που αποσκίστησε στον ΕΛΑΣ)  δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο στην προκήρυξη που έβγαλε στις 10/04/1944 και εξηγούσε τους λόγους της "μεταγραφής" του.
Οι αυθαίρετες και αναπόδεικτες κομμουνιστικές συκοφαντίες που αποσκοπούσαν στο να χαρακτηρίσουν "συνεργάτες" των κατακτητών και "προδότες" όλους τους αντιπάλους τους, δεν αντέχουν σε καμμία ιστορική κριτική.

 Η γενικότερη αναξιοπιστία του παραπάνω εγγράφου φαίνεται και απ΄το γεγονός ότι λέει πως ο Ψαρρός σκοτώθηκε στην μάχη. Δεν είχαν ούτε το στοιχειώδες θάρρος να παραδεχτούν πως τον σκότωσαν οι ίδιοι ενώ ήταν αιχμάλωτος, ούτε βέβαια έκαναν νύξη στην σφαγή και άλλων αιχμαλώτων αντρών του 5/42.
Από αυτό και μόνο γίνεται αντιληπτό το ανύπαρκτο ήθος τους και η αναξιοπιστία τους.. 

 Και να φανταστείτε ότι το παραπάνω ήταν επίσημο κείμενο του ανώτατου οργάνου του ΕΛΑΣ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου