Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Υψηλόβαθμοι ελασίτες διαγωνίζονταν στα ψέματα μπροστά στον Σαράφη


 Τον Ιούνιο του 1943 συναντήθηκε ο ελασίτης καπετάνιος Κικίτσας και ο ταγματάρχης Πισπίρης συναντήθηκαν με τον στρατιωτικό αρχηγό του ΕΛΑΣ, Στέφανο Σαράφη.
Ιδού πως περιγράφει ο Κικίτσας την συνάντησή τους:

  
(Η Χη μεραρχία του ΕΛΑΣ του Σαράντη Πρωτόπαπα-Κικίτσα, σελ.159)

          Θα σταθούμε μόνο στα δύο υπογραμμισμένα σημεία που είναι αρκετά ενδεικτικά της νοοτροπίας που κυριαρχούσε τότε στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

 Αρχικά, ο Κικίτσας έλεγε στον Σαράφη ότι τον ανησυχύσε πολύ η εμφάνιση ένοπλων αντιεαμικών ομάδων στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δηλαδή στην βουλγαροκρατούμενη Ελλάδα.
 
 Τον Ιούνιο του 1943, που έγινε η συνάντηση, η δράση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν από υποτονική εώς ανύπαρκτη.
 Ως εκ τούτου, κάποιες ανεξάρτητες ομάδες ανταρτών  με περιορισμένη δράση το πρώτο εξάμηνο του 1943 σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αντιεαμικές, αφού δεν είχε αναπτυχθεί αντιπαλότητα (αυτή ξεκίνησε μετά τον Σεπτέμβριο του '43 με ευθύνη του ΕΛΑΣ) μεταξύ αυτών και του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Σε κάποιες περιπτώσεις συνεργάζονταν κιόλας με τους ελασίτες.
  Ο Κικίτσας όμως τις χαρακτήριζε αυθαίρετα ως αντιεαμικές, αρκούμενος στο ότι αυτοί οι αντάρτες δεν ήταν ελεγχόμενοι απ'το ΕΑΜ. 
 Επρόκειτο για μία ακόμη πιστή εφαρμογή του δόγματος "όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας"...


 Κατόπιν ο ταγματάρχης Πισπίρης φέρεται να λέει στους παρευρισκόμενους ότι ο ΕΔΕΣ στις Φιλιάτες ενισχύεται από Αλβανούς μπαλιστές, τους οποίους ο Κικίτσας χαρακτηρίζει ως ένοπλους ιταλόφιλους. Προσπαθούσε δηλαδή ο Πισπίρης να παρουσιάσει τον ΕΔΕΣ σαν συνεργαζόμενο με ιταλόφιλους Αλβανούς...
 Ενημερωτικά να πούμε ότι οι μπαλιστές άνηκαν στην αλβανική οργάνωση Μπάλι Κομπετάρ. 
 Πουθενά δεν αναφέρεται παρουσία τους στην Ήπειρο και στον χώρο δράσης του ΕΔΕΣ, άρα εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε καμμία περίπτωση συνεργασίας τους με τις δυνάμεις του Ζέρβα, που άλλωστε δεν ήταν και πολύ φιλικός προς τους Αλβανούς..
 Απλά ο Πισπίρης λασπολογούσε κατά του Ζέρβα προφανώς για να δικαιολογήσει στους ανωτέρους του την αποτυχία του στον τομέα της Ηπείρου.

 
 Απ΄τα παραπάνω επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η μισαλλοδοξία των ελασιτών διανθισμένη με κραυγαλέα ψεμματα και ακατάσχετη λασπολογία. 
  Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι μπουρδολογίες κυκλοφορούσαν στα υψηλότατα κλιμάκια του ΕΛΑΣ...

2 σχόλια:

  1. 1o. φιλε μου για να μαθαινεις λιγο ουσιαστικα ιστορια... αντικομουνιστικη δραση στην Ελλαδα υπηρχε απο την ιδρυση του ελληνικου κρατους δες τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημεριδων οταν εγινε η παρισινή κομούνα και χιλιαδες παριζιανοι που ζητουσαν στον ηλιο μοιρα εξοντώνονταν κατα χιλιαδες απο τον πουλημένο στο κεφαλαιο γαλικο στρατο.Οι ελληνικες εφημεριδες παρουσιαζαν τους εξαθλιωμενους εργατες σαν τους σημερινους χουλιγκαν....2ο)ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ!!! Το πέρασμα απο τη φιλειρηνική και φιλεύσπλαχνη δικτατορία του Μεταξα στη γεματη αγάπη για τους αριστερους πατριωτες ναζιστικη κατοχη δεν εξηγεί καμια αντιεαμικη δραση το πρωτο εξαμηνο του 43...ΠΟΥ ΤΑ ΣΚΕΥΤΕΣΑΙ!! !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την ταμπακέρα κουβέντα, φυσικά.
    Πάλι καλά που είσαι και συ και μας μαθαίνεις και λίγο ιστορία ρε φίλε...
    Τι σχέση έχει η παρισινή κομμούνα και οι χούλιγκαν με την παραπάνω ανάρτηση μόνο εσύ το ξέρεις..

    Κατά τ'άλλα, μάθε λίγο ορθογραφία και τα ξαναλέμε..

    Άντε και περαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή