Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοινωθέν-παραμύθι της ΚΕ του ΕΛΑΣ

   

Παραπάνω βλέπουμε το ανακοινωθέν της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ στις 9/12/1944, λίγες μέρες αφ'ότου είχαν ξεκινήσει τα δεκεμβριανά.

Η ΚΕ του ΕΛΑΣ είχε επανιδρυθεί στις 01/12/1944, ρύθμιζε τις πολεμικές ενέργειες των κομμουνιστών στα δεκεμβριανά και ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο του (εκτελών χρέη) Γ.Γ του ΚΚΕ, Γιώργη Σιάντου. Αυτός έλυνε και έδενε στην συγκεκριμένη επιτροπή (τα άλλα μέλη της ήταν οι στρατιωτικοί Μάντακας, Χατζημιχάλης και ο επιτελάρχης Λαγγουράνης και ήταν μάλλον διακοσμητικοί ή έστω συμπληρωματικοί) , άρα και το συγκεκριμένο ανακοινωθέν προφανέστατα τύγχανε της απόλυτης έγκρισής του.




Τα όσα αναφέρονται σε αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακά!




- Λέει ότι "δυνάμεις του ΕΛΑΣ συνέλαβαν ένα τανκς της ορεινής ταξιαρχίας"!!!, κάτι απίθανο αφού η 3η ορεινή ταξιαρχία (η ταξιαρχία του Ρίμινι) δεν είχε φυσικά τανκς ούτε για δείγμα.




- Λέει ότι "η Σχολή Χωροφυλακής κατελήφθη από τον ΕΛΑΣ", κάτι που αποτελεί φαντασίωση του Σιάντου αφού ως γνωστόν το συγκεκριμένο κτίριο ουδέποτε κατελήφθη. Η Σχολή Χωροφυλακής βρισκόταν στην Μεσογείων και μαζί με το στρατώνα στο Γουδί όπου έδρευε η ταξιαρχία του Ρίμινι αποτέλεσαν ένα άπαρτο "κάστρο" για τον ΕΛΑΣ στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. Το αντίστοιχο "κάστρο" στο νότιο τμήμα ήταν το Σύνταγμα της Χωροφυλακης στου Μακρυγιάννη.




- Λέει ότι "κάψανε 400 χωροφύλακες και εδεσίτες στο ξενοδοχείο Μητρόπολις", κάτι που προφανώς και δεν συνέβη ποτέ αφού αν είχε γίνει θα ήταν κομβικό σημείο των δεκεμβριανών. Η πυρπόληση 400 ανθρώπων στο κέντρο της Αθήνας δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη...




- Λέει ότι "ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την Γενική και Ειδική Ασφάλεια και όλα τα τμήματα", που είναι επίσης αναληθές. Η Γενική Ασφάλεια εκκενώθηκε μερικές μέρες αργότερα, και όχι την μέρα σύνταξης του ανακοινωθέντος.




- Λέει ότι "κατέρριψαν αγγλικό αεροπλάνο", που είναι φαντασίωση ολκής αφού στο χρονικό σημείο έκδοσης του ανακοινωθέντος (09/12/1944) η εμπλοκή των Άγγλων στις συγκρούσεις ήταν πολύ διακριτική και μάλλον υποτονική.






Μέσα σε ένα τόσο μικρό ανακοινωθέν εσωτερικής ενημέρωσης, κατάφεραν οι κομμουνιστές και είπαν τόσα ψέματα!! Τελείως εκτός πραγματικότητας.

Είναι να απορεί κανείς με την τάση τους να παραμυθιάζουν και να παραμυθιάζονται.







Το συγκεκριμένο ανακοινωθέν δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Κικίτσα "η Χη Μεραρχία του ΕΛΑΣ", σελ.439.

Ο Κικίτσας (το πραγματικό του όνομα ήταν Σαράντης Πρωτόπαπας) ήταν ο καπετάνιος της μεραρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου