Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΣΑΡΑΦΗΣ: Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ


 Παραπάνω βλέπουμε την εφημερίδα "Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΑΜ", όργανο της επαρχιακής επιτροπής του ΕΑΜ Καρδίτσας, με ημερομηνία 29 Μαρτίου 1943.
 Η πανθεσσαλική επιτροπή του ΕΑΜ, δηλαδή οι κομμουνιστές που ήλεγχαν το ΕΑΜ, χαρακτήριζε με επίσημη ανακοίνωσή της ως προδότη τον Στέφανο Σαράφη ο οποίος στις αρχές του 1943 είχε ενταχθεί ως -ουσιαστικά- συναρχηγός στο ένοπλο αντιστασιακό σώμα του Κωστόπουλου που έφερε το όνομα ΕΣΑΠ.

 Η συγκεκριμένη ομάδα των Κωστόπουλου-Σαράφη  διαλύθηκε απ'τον ΕΛΑΣ στις 01/03/1943.
 Οι αξιωματικοί του ΕΣΑΠ συνελλήφθησαν και μεταφέρονταν αιχμάλωτοι από την Θεσσαλία ως την Φθιώτιδα.
 Μετά από αιχμαλωσία και ταλαιπωρία ενός μηνός ο Σαράφης πείστηκε "πως δεν είχε καμμία ψυχική επαφή με τους αξιωματικούς", θαύμαζε "την οργάνωση, την πειθαρχία, το θάρρος, την αλληλεγγύη, την συμπεριφορά προς τον λαό των ανταρτών του ΕΛΑΣ", προσπαθούσε να πείσει τους αξιωματικούς να ενταχθούν στον ΕΛΑΣ και "ήταν ήδη ψυχικά με το ΕΑΜ". Παράλληλα είπε στους συγκρατούμενους αξιωματικούς ότι ο ίδιος "θα πάει στον ΕΛΑΣ αν τον θέλουν", και τους καλούσε να πράξουν αναλόγως.
 Τα παραπάνω και άλλα πολλά στο ίδιο μήκος κύματος τα αναφέρει ο ίδιος ο Σαράφης ρητώς στο έργο του "Ο ΕΛΑΣ", στις σελ.88-90.

 Δεν θα εξετάσουμε στην παρούσα ανάρτηση τα βαθύτερα αίτια και του πραγματικούς λόγους αυτής της ολικής μεταστροφής του Σαράφη. Εντύπωση προκαλεί η σιωπή του Σαράφη στο βιβλίο του σχετικά με την εναντίον του  προσβλητική ανακοίνωση απ΄την πανθεσσαλική επιτροπή του ΕΑΜ. Ούτε είδε, ούτε άκουσε τίποτα...

 Επίσης, το γεγονός ότι ο Σαράφης εθεωρείτο προδότης απ΄το ΕΑΜ της Θεσσαλίας, δεν πτόησε ουτε τον ταγματάρχη Ζούλα του ΕΛΑΣ (ο μετέπειτα δολοφόνος του Ψαρρού) ο οποίος στις 07/04/1943 πρότεινε στον Σαράφη να αναλάβει υπηρεσία στον ΕΛΑΣ, ούτε τους Βελουχιώτη και Τζήμα που του πρότειναν το ίδιο (Σ.Σαράφη "Ο ΕΛΑΣ" σελ.91).

 Το λογικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν μία κλασσική περίπτωση συκοφαντίας που χρησιμοποιούσε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για να πλήξει ηθικά τους αντιπάλους του.
 Στην περίπτωση του Σαράφη όμως εξετέθη, διότι λίγες μέρες μετά την εις βάρος του συκοφαντική επίθεση, ο θεωρούμενος ως προδότης εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, του οποίου έγινε και αρχιστράτηγος (τυπικά τουλάχιστον, διότι μάλλον περί αχυράνθρωπου επρόκειτο) λίγο αργότερα.


 Αυτό το περιστατικό και μόνο αρκεί για να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί με τις "κατηγορίες" περί προδοσίας που τότε εκτόξευε συνεχώς το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και φυσικά το ΚΚΕ που κινούσε τα  νήματα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου